Speltboller med surdej

Disse speltboller smager fantastisk og er meget hurtige at lave, hvis man har surdejen klar. Jeg har altid surdej til at stå i kølekskabet, så den er klar til at bruge. Man kan evt udelade surdejen og i stedet tilsætte 1 dl. ekstra vand og 2 dl ekstra mel.

ca. 18 store boller

7 dl lunkent vand

50 g gær

3 dl surdej

3 dl sigtet speltmel

7 dl mel

2 tsk salt

1 spsk sukker

Gæren opløses i vandet, og surdej tilsættes sammen med speltmel og halvdelen af hvedemelet. Når det er rørt godt sammen, tilsættes sukker og salt. Det sidste mel tilsættes gradvist (vent med det sidste mel og tilsæt det kun, hvis det er nødvendigt) Dejen skal æltes i ca. 8 minutter til den til den er glat og fin. Den skal være lidt klistret men ikke våd.

Hæver til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Dejen hældes ud på bordet og deles i ca. 18 boller. Jeg skærer af dejen med en dejkniv(dejskraber) og lægger dem direkte på pladen. På den måde bliver der mere rustikke end, hvis de trilles til boller.

Efterhæver i ca. 1 time.

Bages ved 225 grader i 10 minutter, og derefter skrues der ned til 200 grader, og bollerne bages i yderligere 10 minutter til de er gyldenbrune. Jo mørkere du bager dem, jo mere sprøde bliver de. Jeg plejer at kaste en lille kop vand ind i oven i starten af bagetiden. Dette hjælper også til en sprød overflade.