Langtidshævet rugbrød

Det kan virke uoverskueligt med hjemmelavet rugbrød, men når man først er kommet i gang tager det overraskende lidt tid og det smager fantastisk. Det er ikke så afgørende om tiderne for iblødsætning og hævning overholdes 100 %. Jeg forkorter og forlænger ofte for, at få det til at passe med min tid. Hvis brøddet ikke har hævet helt nok i formen vil det hæve op i ovnen og få en buet top med revner, men smagen er jo den samme. Dette rugbrød har rigtig mange kerner. Hvis man ønsker færre kerner, kan man undlade nogle af kernerne under iblødsætningen og tilsætte mere mel efterfølgende. Hvedemel og fuldkornshvedemel kan også udskiftes med andre slags mel alt efter smag.

Processen startes med at lave en surdej. Dette tager noget tid første gang men herefter står den fast i køleskabet.

5 dl rugmel

5 dl koldt vand

1 “ært” gær

Røres sammen og hældes i en beholder med ekstra plads da det udvidder sig og stillles i køleskab i 5-7 dage. Herefter er surdejen klar.

Hver gang man tager af surdejen fyldes op med lige dele vand og rugmel. Jeg plejer at fylde op med ca. 3 dl rugmel og 3 dl vand. Surdejen kan stå i køleskabet i 5-7 dage uden, at du gør noget ved den. Hvis den står meget længere, skal den “fodres” – dvs. at man tilsætter vand og rugmel for at give den noget at arbejde med.

1 stk rugbrød ( 3 liters form)

3 dl surdej

3 dl skårne rugkerner

3 dl knækkede hvedekerner

1 dl solsikkekerner

½ dl hørfrø

1 hvidtøl (kan erstattes med vand)

3 dl koldt vand

2 dl rugmel

2 dl hvedemel

2 dl fuldkornshvedemel

2 tsk salt

1 spsk kulør (kan udelades)

lidt smør til formen

Lidt sesamkerner

Surdej, rugkerner, hvedekerner, solsikkekerner, hørfrø, hvidtøl og vand røres sammen, dækkes til og stilles ved stuetemperatur i ca. 4-6 timer eller natten over.

Hefter tilsættes rugmel, hvedemel og fuldkornshvedemel. Dejen røres til den er ensartet. Konsistensen skal være våd, men den skal kunne “holde formen” når du rører i den.

Formen smøres godt med lidt smør og dejen hældes i

Brødet stilles til hævning 2-4 timer til det er hævet ca 1/3. Hævetiden kan reguleres ved at stille brødet hhv. køligt eller ved stuetemperatur.

Når brødet er hævet pensles det med vand og drysses med sesamkerner.

Sættes i en kold ovn og bages ved 180 grader i 60-70 minutter

Når brødet er bagt færdigt tages det ud af formen og stilles til afkøling før der kan skæres af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *