Langtidsbagt lammekølle

Dette er en af mine favorittilberedninger af lammekølle. Retten kræver at man er hjemme til at vende køllen undervejs men det er det værd – det smager helt fantastisk. Jeg serverer det med kartoffelmos, en let salat og lidt godt brød.

6 personer

1 lammekølle ca. 2,5 kg

salt og peber

lidt olie

6 dl rødvin

4 dl vand

1 terning okseboullion

1 helt hvidløg delt i fed

2 store løg groft hakket

2 gulerødder i tykke skiver

1 lille bundt rosmarin

1 lille bundt timian

1 lille bundt persille

1/4 liter piskefløde

evt. lidt mel/maizena til jævning

Start med at tænde ovnen på 170 grader

Lammekøllen krydres med salt og peber og brunes i olien på en pande.

Lægges i ildfast fad/gryde med høje sider og låg. Jeg bruger en Römertopf. Rødvin, vand, boullionterning, hvidløg (med skal), løg, gulerødder og krydderurter tilsættes.

Bages under låg ved 170 grader i 7 timer. Vendes hver halve til hele time så køllen ikke tørrer ud. Tilsæt evt. mere vand.

Når køllen er færdig tages den op og rives fra hinanden. Saucen sies ned i en gryde og fløde tilsættes. Smages til med salt og peber og jævnes hvis nødvendig.

Køddes lægges tilbage i Römertopften (eller andet serveringsfad) og saucen hældes over.