Boller

Dette er min bedste opskrift på boller. Jeg laver dem ofte og de er meget populære her i huset. Kardemommen giver en god fyldig smag. Det afgørende for et godt resultat er æltetiden (nemmest på røremaskine) og hævetiden – især i 2. høvning.

ca. 24 stk.

4 dl mælk

75 g smør

50 g gær

3 æg

1 1/4 dl sukker

1 tsk kardemomme (kan udelades)

1 tsk salt

750 g mel (jeg bruger altid mel med højt glutenindhold da det giver det bedste brød)

lidt mælk til pensling

Mælken og smør lunes og gæren røres ud heri (husk ikke varmere end 30 grader). Æg og 2/3 af melen tilsættes og det røres sammen. Herefter tilsættes sukker, kardemomme og salt.

Dejen skal æltes i 6-8 minutter, og herfter kan det sidste mel tilsættes lidt efter lidt, hvis det er nødvendigt. Dejen skal hellere være lidt klistret end der kommer for meget mel i, da det giver tørre boller.

Herefter sættes dejen til hævning i ca. 1 time til den er dobbelt størrelse.

Når dejen er færdighævet deles den i 24 og trilles til boller. Hvis dejen er klistret, kan du dyppe fingere i mel, inden du triller dem. Dette er bedre end at ælte mere mel i dejen.

Bollerne stilles til hævning i 1 1/2 -2 timer, til de er ca 50 % større. Det er den lange efterhævning, der giver meget luftige boller.

Pensles med mælk. Jeg kan godt lide at pensle med mælk, da det giver en mat overflade. Hvis man vil have en mere skindende overflade, kan man i stedet pensle med æg.

Bages 8-10 minutter ved 200 grader.